Bulgarien

Om man har tröttnat på de vanliga resmålen i Europa som är fulla av turister och kanske skulle vilja se ett land med samma härliga klimat, så kan man besöka Bulgarien – landet där öst möter väst. Detta lilla land ligger mitt på gränsen till Asien och har därför fungerat som en länk mellan de två kontinenterna Europa och Asien. Mycket handel har bedrivits här och görs fortfarande och de närmsta grannarna Turkiet och Grekland på den södra delen, Rumänien i norr samt Makedonien och Serbien och Montenegro i väst, bidrar till Bulgariens relevans. Här väntar en lång historia med ottomaner, greker och romare i spetsen. Alla har de satt sina fotavtryck. Det märks på många kloster och kyrkor, både i huvudstaden Sofia och på landsbygden. Förvisso är Bulgarien ett fattigt land men det har ett rikt förflutet och invånarna är oerhört vänliga mot turister. Faktum är att ett flertal svenskar köpt hus i Bulgarien och stortrivs där.

Klimat

Förutom handel och kultur, erbjuder Bulgarien ett skönt klimat med stora stränder utmed Svarta Havet och skidåkning i bergen. Dessutom kan man vandra längs natursköna leder, besöka bergsbyar där tiden tycks stå stilla samt slå sig i slag med nattlivet som verkligen inte är trist här. Man kan säga att Bulgariens landskap är en mix av vildmark, björkskogar och öppna ängar. Jordskalv förekommer då och då, speciellt vid Sofia.

Till detta kan man lägga till blått hav och vita sandstränder och man får det ultimata resmålet.

De största turistorterna i Bulgarien

Sozopol i söder har lockat till sig många turister och ligger ca 50 km syd om landets mest kända resorten Sunny Beach. Då staden grundades av greker ca 600 f.Kr. så talas det fortfarande grekiska här. I Sozopol finner man charmiga gränder, kullerstensgator och hav vart man än tittar.

Nessebar är Sozopols tvillingstad och ligger alldeles i närheten. Här är det ännu mer turistigt än i Sozopol och souvenirstånden och det stora utbudet av restauranger gör att myllret ibland kan kännas påträngande. Dock är invånarna mycket gästvänliga och är det historia man är intresserad av, ska man besöka det gamla Apollontemplet och kyrkan som är över 1000 år gammal.

Om man istället beger sig till de norra delarna så ska man anteckna Golden Sands-resorten och de små städerna runt omkring – Albena, Balchik och Sveti Konstantin. Det som är bra med den bulgariska kustremsan, är att den inte är längre än ca 11 mil så om man kräver ombyte så är det bara att ge sig av till nästa ort. Glöm inte att stanna till i Varna som ligger vid kusten och se det gamla insprängda klippklostret Aladzha.

Självklart får man inte missa Sofia som har flera monument som sträcker sig ända från romartiden fram till det starka sovjetiska inflytandet. I Sofia möts man av rynkiga spåkvinnor som vill sia ens framtid, mobilzombies i trasiga jeans som hemma samt fattiga zigenare bredvid jättelika shoppingcenter.

Flyg till Bulgarien

Landet har 4 flygplaster. Den största ligger i Sofia och resten ligger i Varna, Bourgas och Plovdiv. Hit kan man antingen åka med charter eller reguljärt med SAS, AirBerlin, Lufthansa och Bulgaria Air.

Upptäck Bulgarien

Oavsett om det gäller boende eller mat, så är priserna mycket låga i Bulgarien. Många små butiker finns och de gamla gummorna uppe i bergen gör allt möjligt vackert med sina händer som man kan köpa med sig hem till vrakpriser. I storstäderna är det heller inte dyrt.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*