Kroatien

Sedan ett antal år tillbaka har Kroatien lockat till sig allt fler turister med sitt turkosblå vatten, laguner och billiga priser. Fler och fler har upptäckt skönheten med denna pärla, så mycket att kroaterna själva har tröttnat lite på vissa turister och numera har infört böter för olämpligt beteende på vissa orter. Kroatien har flera vackra städer och resmål som kan kombineras med solbadande, kultur och sight-seeing. De som inte varit här tidigare kan ha svårt att veta var man ska börja men några typexempel på härliga badorter där man verkligen får valuta för sina pengar är:

Hvar
Split
Brac
Dubrovnik och den dalmatiska kusten med över 1000 öar.
Istrien

Båtluffa

Det är många turister som väljer att båtluffa bland de kroatiska öarna, speciellt vid den dalmatiska kusten som ser ut som en riktig skärgård med hundratals öar. Det är väldigt lätt att boka en sådan tur, både i landet eller på hemmaplan innan avresa, och på öarna kan man stanna över natt en viss tid som det passar en själv. Det är billigt att åka färja i Kroatien och olika bolag man kan välja mellan är Jadrolinija, Split Tours eller Krilo. En resa mellan två öar på ca 2 timmar kostar inte mer än 55 kronor. Vill man inte åka färja utan istället uppleva skärgården med lite stil och finess, kan man boka segelbåt eller en segelresa som åker mellan öarna. Att segla i Kroatien har blivit omåttligt populärt och en perfekt semesterresa för den som vill undvika alltför folktäta stränder. Om man har råd kan man även hyra en yacht som faktiskt inte blir så dyr om man delar på hyran i ett helt gäng.

Typiskt för Kroatien

Lavendel i mängder, olivoljan, öarna och den vita tryffeln är några av de saker man ska prova på eller köpa med sig hem om man har turen att vistas i Kroatien. Lägg till en rejäl dos kultur och historia och man har Kroatien i ett nötskal. Dubrovnik är t.ex. skyddad av UNESCO, vilket gjort att man har rustat upp tak och byggnader sedan tiden för det forna Jugoslavien.

Kom till Kroatien

Det lättaste sättet att ta sig till Kroatien, oavsett var man vill hamna, är med flyg. Det går både charter, lågprisflyg som Ryanair och Norwegian samt reguljära bolag som SAS hit. Vill man så kan man även tågluffa med Interrail-kortet eller åka bil ända hit samt hyra på plats om det skulle intressera. Väl inne i landet är det enkelt att utnyttja bussnätverket som är nytt och organiserat. Biljettpriser är billiga och även att ta taxi kostar inte mycket. I städerna är det dock bäst att gå till fots, då upptäcker man allt så mycket bättre.

Boende

Vid badorterna finns det många hotell i medelprisklass. I de större städerna kan man också omgärda sig med lyx om man skulle vilja det. Priserna är en aning lägre än i Sverige beroende på om det är hög-eller lågsäsong men man kan också vänta sig en aning lägre standard än hemma. Dock håller man på och rustar upp både byggnader och järnvägar m.m. i Kroatien, så förmodligen kommer priserna att stiga med jämna mellanrum i framtiden.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*